Letselschade advocaat inschakelen

letselschade advocaat inschakelen

Heeft u pas een ongeval gehad door de schuld van een ander? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend! Het kan zo zijn dat uw letselschade zorgt voor problemen in de toekomst. Als uw letsel de schuld van een andere partij is, is het mogelijk om hen aansprakelijk te stellen. Het regelen van een letselschade zaak is vaak een ingewikkeld en belastend proces. Je krijgt in dit soort gevallen met veel verschillende partijen te maken, zoals een verzekeringsmaatschappij, een medisch specialisten en advocaat. Het feit dat u schadeletsel heeft opgelopen is al vervelend genoeg en daarom worden er in de onderstaande tekst een aantal zaken, met betrekking tot letselschade, opgehelderd.

Wat is letsel?

Letsel betekent letterlijk beschadiging in of op het lichaam. Letsel of letselschade is de lichamelijke of geestelijke schade die een persoon doormaakt doordat hij betrokken is geweest bij een ongeval. Letsel kan een gevolg zijn van bijvoorbeeld een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, een medische fout, een misdrijf of nalatigheid door de overheid. Als een andere partij aansprakelijk is voor uw letsel, kan deze partij aansprakelijk worden gesteld. Bij letselschade denken mensen vaak aan open wonden en botbreuken, maar er zijn ook genoeg niet zichtbare verwondingen, zoals een whiplash of RSI-klachten. Wanneer iemand door een ander letsel heeft opgelopen kan diegene, bij de desbetreffende partij, een letselschadevergoeding claimen. De letselschadevergoeding bestaat uit een materiële vergoeding en een immateriële vergoeding. Materiële vergoedingen zijn bijvoorbeeld de ziekenhuiskosten, de kosten van de revalidatie en reiskosten. Bij immateriële schade gaat het over leed, pijn en het mislopen van levensvreugde. De vergoeding voor immateriële schade wordt smartengeld genoemd.

Wanneer heb ik recht op een schadevergoeding

Als u schade hebt opgelopen tijdens een ongeval door de schuld van een ander, dan heeft u (op uitzonderingen na) recht op een schadevergoeding. Als u een schadevergoeding wilt claimen, is het belangrijk dat de tegenpartij aansprakelijk wordt gesteld. Zonder een aansprakelijke partij is het onmogelijk om letselschadevergoeding te ontvangen. Daarnaast moet er een duidelijk verband worden aangetoond tussen de schade en het ongeval. Belangrijk is dat u bewijst dat u recht heeft op een schadevergoeding, in Nederland geldt namelijk de regel: “Wie eist bewijst”. Volgens de Nederlandse wet moet daarbij alle schade, die voortkomt uit een ongeval waarbij een andere aansprakelijk is, vergoed worden door de aansprakelijke partij. Voor het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding wordt er door een letselschade expert of advocaat gekeken naar rechtelijke uitspraken in vergelijkbare zaken, de ernst van het letsel en de gevolgen van de letselschade.

Wanneer schakel ik een letselschade advocaat in?

Het is niet eenvoudig om een exacte letselschadevergoeding te berekenen en daarom is het handig om een advocaat of letselschadebureau in te schakelen. Randstad Advocaten staat voor u klaar indien u te maken heeft met letsel. Een prettige bijeenkomst is dat u, in de meeste gevallen, gratis een advocaat kan vragen om hulp. Het is namelijk zo dat wanneer het vast staat dat de tegenpartij aansprakelijk is, zij ook uw letselschade advocaat moeten betalen.