Hoe gaat u om met uw kinderen tijdens een scheiding?

Scheiding kinderen

Een scheiding is natuurlijk zeer vervelend, maar laat het niet uit de hand lopen. Te vaak gebeurt het namelijk nog dat kinderen de dupe zijn van een scheiding. Met enkele handige tips kunt u ervoor zorgen dat kinderen tijdens het scheidingsproces zo weinig mogelijk emotionele schade ondervinden. KBF helpt u verder!

Mediator

Om te beginnen is het erg verstandig om een mediator op te zoeken die tussen u en uw partner kan onderhandelen, zodat alles vlekkeloos zal verlopen. Een mediator vindt u gemakkelijk via Google, er zijn genoeg mediators door heel Nederland, dus ook bij u in de buurt!

Beantwoord vragen

Bij een scheiding zitten kinderen vol met vragen. Waarom gaan jullie scheiden? En bij welke ouder zullen ze nu gaan wonen? Kinderen zullen zelf een totaal eigen visie hebben op jullie scheiding en zijn vaak in de war. Tel hierbij op dat wetenschappelijk is aangetoond dat veel kinderen van gescheide ouders later zelf ook scheiden, en de oplossing is daar: luister zo goed mogelijk naar uw kind, zodat deze weinig emotionele schade zal ondervinden in het latere leven. Beantwoord alle vragen en geef uw kind direct duidelijkheid – voor zover dat uiteraard mogelijk is, gezien uw situatie.

Geen partij kiezen

Een veel gemaakte fout van ouders is dat ze kinderen een partij willen laten kiezen. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld de moeder tegen de kinderen zegt dat de vader zich slecht gedraagt en vice versa. Voorkom dit, want uw kind heeft het al moeilijk genoeg. Het kiezen van een partij kan uw kind zelf natuurlijk wel en in een ideale situatie is het niet eens nodig voor een kind om een partij te hoeven kiezen. Zorg er daarom voor dat als gescheiden echtpaar respectvol over elkaar blijft praten tegenover uw kinderen.