Letselschade is schade die zowel geestelijk als lichamelijk ondervonden kan worden na een verkeersongeval. Bij en verkeersongeval heeft u nagenoeg altijd te maken met medische en financiële gevolgen. Na het ongeluk gaat u naar het ziekenhuis of de dokter en vervolgens heeft u tijd nodig om te genezen. Het is niet altijd duidelijk hoelang u nodig heeft om te genezen als u ooit geneest. Vrijwel altijd heeft letsel financiële gevolgen. Het zijn niet alleen medische kosten maar als u langer moet revalideren kunnen er ook kosten zoals huishoudelijke hulp bij komen. Daarnaast heeft het letsel ook gevolgen voor uw inkomen, zowel op korte als op een langere termijn. Een advocaat kan u bijstaan in het verhalen van smartengeld indien u met letsel te maken krijgt.
Verschillende verkeersongevallen
Letselschade kunt u op verschillende manieren oplopen. U kunt namelijk de dupe zijn van een auto, fiets, bromfiets, scooter, snorfiets, vrachtwagen, motor of een ongeval als voetganger. Hierbij maakt het ook nog uit of u bestuurder of passagier bent, hoe u uw voertuig verzekerd heeft en of u in een lease auto reed van uw baas. Ieder verkeersongeval heeft zo zijn eigen juridische regels. Gelukkig zijn we in de meeste gevallen altijd beter juridisch beschermd tegen een verkeersongeval dan we denken. Het is wel belangrijk om te weten wat er vergoedt wordt als u met letselschade in contact komt.
Speciale bestuurders verzekering
Loopt u met uw eigen auto of een lease auto van de baas letselschade op na een verkeerongeluk, dan kunt u 100% van uw letsel schade vergoedt krijgen. Er is namelijk speciale verzekering die u hiervoor af kunt sluiten. Dit is een SVI-verzekering en deze verzekering vergoed al uw letselschade voor 100%, ook al is heeft u zelf het ongeluk veroorzaakt. Uw baas is verplicht om een SVI-verzekering af te sluiten, komt u in een ongeval terecht, dan wordt alles gedekt. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, dan is een SVI-verzekering ook voor particulieren een goede keuze. Er worden steeds meer SVI-verzekeringen aan particulieren verkocht omdat ze er verzekerd van willen zijn dat ze de kosten van letselschade vergoed krijgen.
Vergoeding na een verkeersongeval
Iedereen wil letselschade na een verkeersongeval vergoed hebben. Niemand zit er op te wachten om extra kosten te maken en/of inkomen mis te lopen. Vooral niet door de schuld van een andere. Zelfs als u zelf het ongeluk heeft veroorzaakt kunt u een gedeelte terug krijgen. Sluit hiervoor een SVI-verzekering af. U krijgt altijd te maken met een verzekeringsmaatschappij bij letselschade na een ongeval. Zij moeten namelijk het letsel die u heeft opgelopen vergoeden. U moet er daarna maar vanuit gaan dat zij alles netjes met u afhandelen. Jammer genoeg komt het nog te vaak voor dat de verzekeringsmaatschappij niet goed let op uw belangen. Mocht dit het geval zijn, dan heeft u in Nederland recht op kosteloze juridische hulp. Bij letselschade mag u op de kosten van de aansprakelijke partij een letselschadespecialist inschakelen. Om zo smartengeld van de tegenpartij te claimen.
Beschermde verkeersdeelnemers
Er zijn veel regels die u, juridisch gezien, extra bescherming bieden als u letselschade heeft opgelopen door een verkeersongeval. De extra juridische bescherming zijn bedoeld voor passagiers, opzittende en kinderen onder de 14 jaar. Zij krijgen, op enkele uitzonderingen na, hun letselschade altijd 100% vergoed. Als fietser of voetganger heeft u wel extra juridische bescherming, maar wel minder als de eerst genoemde factoren. In de meeste gevallen krijgt u minstens 50% vergoed van uw letselschade, zelfs als u het verkeersongeval zelf heeft veroorzaakt.
Bent u slachtoffer?
Indien u onverhoopt slachtoffer bent geworden van dan is het raadzaam om contact te zoeken met een letselschade specialist of advocaat. Zij kunnen vaak in redelijk korte termijn een goede schatting maken wat de kans op succes in uw geval is. Gezien de gevolgen van letsel aangrijpend kunnen zijn is het raadzaam hier niet te lang mee te wachten. Een zaak kan namelijk veel tijd in beslag nemen. In de meeste gevallen is het eerste gesprek dat wordt aangeboden kosteloos.
Heeft u behoefte aan een vrijblijvend adviesgesprek met een advocaat van een landelijk letselschadebureau? Neem dan vrijblijvend contact op via 085 500 9967 of neem een kijkje op www.sloofadvocaten.nl.